Voor wie?

Psychologenpraktijk Vries biedt laagdrempelige, kortdurende psychologische hulp aan mensen met angst- en stemmingsklachten en/of traumagerelateerde problematiek. Hieronder vindt u meer informatie over deze klachten. 

Stemmingsklachten

Iedereen zit wel eens een periode wat minder lekker in zijn vel. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weer weg, maar soms blijft deze stemming aanhouden. Mensen hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Ze voelen zich leeg of futloos en de somberheid overheerst. Vaak zijn er bijkomende problemen zoals (in)slaapproblemen, concentratieproblemen, verminderde of toegenomen eetlust en een negatief zelfbeeld. Soms zijn er ook gedachten aan de dood. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie. 

 


Angstklachten

Angst is in principe een gezonde emotie. Het beschermt ons tegen gevaar. Soms gaat angst echter te ver, neemt het buitenproportionele vormen aan en belemmert het ‘t dagelijks functioneren. Angsten uiten zich vaak fysiologisch (trillen, hoofdpijn, buikpijn), cognitief (vervelende gedachten over nare dingen die kunnen gebeuren, piekeren) en gedragsmatig (vermijden van angstige situaties). Er zijn verschillende soorten angsten, die zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen voorkomen.
Een uitzondering hierop is separatieangst, deze angst wordt vooral bij kinderen gezien. 

Separatieangst is angst om gescheiden te worden van ouder(s). Deze kinderen zijn bang dat er iets met hun ouder(s) of met henzelf kan gebeuren. Dit maakt dat ze vaak bij hun ouder(s) in de buurt willen zijn en bijvoorbeeld niet bij andere kinderen spelen of uit logeren durven gaan.

Bij sociale angst staat angst voor afwijzing door anderen centraal. Sociale situaties (zoals school, werk, feestjes) worden vaak uit de weg gegaan of met grote angst doorstaan. Veelal vinden deze mensen het moeilijk om goed voor zichzelf op te komen. 

Mensen met gegeneraliseerde angst piekeren veel en kunnen hier moeilijk mee ophouden. Het piekeren richt zich op meerdere onderwerpen, zoals school, werk, gezin en familie, vrienden, gezondheid en gebeurtenissen in de wereld.

Paniekaanvallen zijn plotseling optredende, kortdurende periodes van hevige angst, waarbij iemand verschillende lichamelijke symptomen ervaart zoals hartkloppingen, benauwdheid, misselijkheid, zweten en trillen. Soms leidt de angst voor deze symptomen ertoe dat mensen situaties uit de weg gaan. Vaak zijn dat openbare ruimtes, openbaar vervoer of drukke menigten.

 

Er zijn veel verschillende soorten specifieke angsten zoals angst voor: dieren, donker, hoogtevrees, weersomstandigheden, medische situaties, enge ziektes, faalangst en overgeven.

 

Er kan sprake zijn van dwangklachten. Dwang bestaat uit twee aspecten, namelijk dwanggedachten en dwanghandelingen.
De dwanggedachten zijn vaak zo angstwekkend dat ze als het ware bezworen moeten worden door dwanghandelingen of rituelen. Deze handelingen verminderen de angst, maar vergen vaak veel tijd. Mensen met dwang voelen zich gedwongen om deze handelingen uit te voeren. Voorbeelden zijn wasdrang en controledwang.

 

Angsten kunnen een traumatische ontstaansgeschiedenis hebben. We spreken dan over traumagerelateerde angsten of klachten. 

 

Traumagerelateerde klachten

Nare gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen op het leven van kinderen, jongeren en volwassenen. Het komt vaak voor dat mensen gespannen, bang of verdrietig zijn. De gebeurtenis(sen) dringt zich steeds op in de vorm van gedachten, beelden of nachtmerries en goed slapen gaat vaak moeilijk. Deze reacties verdwijnen meestal binnen een paar weken of worden minder. Wanneer de klachten na verloop van tijd blijven bestaan, dan kan het zijn dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het lukt dan niet om de traumatische ervaringen goed te verwerken. Het kan hier ook gaan om problemen die in de kindertijd ontstaan zijn en in de actualiteit nog steeds voelbaar zijn.
Er kan sprake zijn van herbelevingen (flashbacks) of men heeft te kampen met nachtmerries. Ook schrik- en vermijdingsreacties zijn veel voorkomende klachten of negatieve gedachten en een sombere stemming. Mensen gaan situaties uit de weg die teveel doen denken aan de traumatische gebeurtenis om op die manier de pijn niet te voelen of om weer grip te krijgen op hun leven.

Gebeurtenissen die kunnen leiden tot traumagerelateerde klachten zijn bijvoorbeeld, het meemaken van een ongeval, brand, verlies van een baan, verlies van een dierbare, diagnose van een ernstige ziekte, overval, verkrachting of aanranding, getuige van (huiselijk) geweld, mishandeling, pestervaringen, medische ingrepen en oorlogsgeweld.